Mustikkaa mustikkaa

01.12.2021

Mustikka on ihana.

Se värjää sormet ja maistuu karkilta, se on arkinen kuin aamupuuro ja juhlava kuin täytekakku. Ja mikä parasta, se on superterveellinen ja sitä löytyy täältä meidän Suomen luonnosta! Lisäksi sitä saa poimia ihan vaan jokamiehenoikeuksilla, ompa onni.

 Ja meillä täällä pohjoisella pallonpuoliskolla nämä supermarjat ovat vieläkin ravintorikkaampia ilmaston takia. 

Tiesitkö, että mustikka sisältää erityisesti c- ja e-vitamiinia ja on mainio kuidun lähde mutta sen valtti on terveydelle hyödylliset antosyaaniyhdisteet, flavonoidit.

Kuitu mm. edistää vatsan toimintaa, auttaa painonhallinnassa, tasapainottaa verensokeria ja ehkäisee näin monia elintapasairauksia.

E- vitamiini mm. suojaa elimistöä hapettumisstressiltä ja sairauksilta. Sitä tarvitaan myös normaaleihin neurologisiin toimiin, monien elinten normaaliin toimintaan ja entsyymien aktivoitumiseen. 

Antosyaaneilla taas on positiivisia vaikutuksia mm. sydämen terveyteen.

Ja tämä kaikki niinkin arkipiäväisestä jokaiselle tutusta marjasta kuin mustikka. 


p.s. Suomi on sellainen maa, että jopa täällä meidän maan sisällä mustikoissa on eroja. Lapista tulee vieläkin ravintorikkaammat mustikat kuin etelästä. Ja jos et ehtinyt tänä syksynä mustikkaan niin voit tilata ravintoaineet suoraan kotiin hyvin säilyvänä marjajauheena Lapin luonnosta. Yksi teelusikallinen vastaa kourallista marjoja, huh.