Iskias ja alaraajakipu

14.12.2021

Iskiasoire on selkäytimestä lähtevä hermojuuren ärsytys- tai puristusoire joka heijastuu alaraajaan.
Iskiaskipu tuntuu olevan arkipuheessa aika yleinen nimitys selkävaivalle, joka tuntuu ristiluun alueella ja säteilee pakaraan ja jopa takareiteen.

Tavallisimmin iskiasoire johtuu välilevystä, jonka hyytelömäinen aine vuotaa tai pullistuu ulos ja saattaa aiheuttaa hermoon ärsytystä.
MUTTA:
- Kaikki välilevytyrät ei oireile. Meillä jokaisella on jossain vaiheessa pieniä pullistumia ja ahtaumia selkärangassa, jotka eivät aiheuta kipua.
- Eikä kaikki pakaraan tai alaraajaan heijastuvat kivut ole välilevyn aiheuttamia.

Iskiastyyppisiä vaivoja voi aiheuttaa myös

  • Nikamien pikkunivelten (fasettinivel) aiheuttama kipu
  • Lonkkanivelenja S1-nivelen kipu
  • Piriformis-lihas, eli pakarassa sijaitseva lonkan ulkokiertäjä
  • Normaalin selkärangan muutoksesta (rappeumasta) syntynyt selkäydinkanavan tai hermoaukkojen ahtauma

Heijastekipua pakaraan ja takareiteen voi aiheuttaa myös pakaran, lonkan ja reiden alueella sijaitsevat lihasten triggerpisteet.


Välilevytyrästä johtuvan iskiaskivun oireita on alaselkäkipu ja yleensä lisäksi pistelyä, tunnottomuutta tai lihasheikkoutta toisessa alaraajassa. Iskiashermokipu voi ylettää koko hermon matkalle alaselästä varpaisiin saakka. 

Välilevytyrän paranemista kannattaa odotella mikäli oireet sen sallii. Usein vaiva paranee itsestään, vaikkakin hitaammin kuin lihaksista johtuva kipu. Useimmiten paranemisaika on 6-12 viikkoa. Välilevytyrissä on vaihtelevuutta ja eri suuruisia oireita mutta jos oireina on lihasheikkoutta tai tunnottomuutta, kipu on sietämätöntä tai esiintyy pidätysongelmia on syytä hakeutua lääkäriin. Leikkausta harvoin tarvitaan mutta hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa, jottei hermot vaurioidu. Hermovaurion hoito on huomattavasti vaikeampaa kuin äkillisen kivun hoito.

Pieni tyrä voi olla hetkellistä alasekäkipua johon auttaa liikunta ja miedot kipulääkkeet. Liikuntaa kannattaakin harrastaa aina kivun sallimissa rajoissa. Välilevyt saavat nesteytyksensä ainoastaan liikkumisesta ja jos kivun kanssa jää paikoilleen, välilevyt kärsivät entisestään ja lisäksi voi tulla muita liikkumattomuudesta johtuvia kipuja. Mutta korostan ylläolevaa: jos kipu on kovaa kannattaa hakeutua lääkäriin, jolloin tarvittaessa ohjataan fysiatrin, ortopedin tai fysioterapeutin pakeille. Vaikkei leikkausta tarvita voi kuntoutus- tai fysioterapiajakso olla paikallaan ja ammattilaisen avulla löydetään sopivia, yksilöllisiä liikkeitä ylläpitämään selkäsi terveyttä. 

Välilevytyrän riski on suurempi paljon istuvilla, tupakoivilla ja ylipainoisilla

SUUNTANA KIVUTON ARKI
- kokonaisvaltaista kivunhoitoa, enemmän kuin klassista hierontaa -