oodi vedelle

01.03.2023
Tämä on oodi vedelle sen monessa muodossa. Vesi on elämän lähde, paras janojuoma ja vanhin voitehista. Meille täällä Suomessa se on itsestäänselvyys, jota ei aina osaa arvostaa kun sitä on paljon ympärillä ja välillä liikaa kellarissa.

Vesi, vatten h2o. Vesi on yks mun alltime-suosikeista. Moni ei tiedä, että oon harrastanut uintia monta vuotta. Ennen koronaa kävin vielä hallissakin, mutta nyt se on ollut lähinnä kesän harrastus, toki silloin melkein päivittäistä.

Vesi muuntuu moneksi ja luonnon vedet antaa paljon. Liplattavat laineet rauhoittaa ja mahtava kuohuva koski antaa voimaa. Kukapa ei rakastaisi tuijotella järvelle tai jäisi ihastelemaan puroja. Veden äärellä voi viettää tuntikausia. Lapsena sitä osas ihastella maailmaa ihan eri tavalla, seurata veden kulkua ja ohjata lätäköistä eteenpäin, vesisadetta ei kirottu vaan mentiin ulos tanssimaan. Sitä aion lisätä elämääni.

Vedellä on valtava voima. Se voi olla pelottava, pimeä ja tuntematon tai kaunis, houkutteleva keidas. Se voi tuhota mennentullen ihmisten luomuksia ja muokata maastoa mielensä mukaan, mutta samalla se luo ja ylläpitää elämää joka päivä.

Ja uiminen, liikuntamuotona vertaansa vailla!

Uiminen käy niin rauhallisesta palauttavasta liikunnasta, kestävyysurheilusta kuin kovasta kuntotreenistäkin. Vedessä on huomaamaton vastus jota voi vielä tehostaa vaikka räpylöillä tai käsivetolevyille. Niin tai kun ui vastavirtaan saa vieläkin kovemman vastuksen.

Uiminen ja sukeltelu tekee ihmeitä hengityselimille ja sydämelle, kelluminen käy meditoinnista.

Uiminen käy sille joka aloittelee liikuntaharrastusta tai kovaa treenaavalle liikkujalle.

Vedessä liikkuminen on nannaa nivelille. Nivelet kaipaa liikettä, joka voi olla estynyt erilaisten kiputilojen takia. Vedessä liikkuminen ei rasita niveliä kun niihin ei kohdistu niin kovaa kuormitusta ja tärähtelyä, ja on siten erinomainen vaihtoehto nivelkivuista tai nivelrikosta kärsivälle tai rasitusvammoista palautuvalle liikkujalle.

Uiminen tehostaa aineenvaihduntaa ja vesi viilentää. Lämmönhukan vaikutuksesta se myös lisää energiankulutusta.

Puhumattakaan muista veteen liittyvistä tekemisistä kuten suppailu, soutaminen, kalastus tai vaikka vesihiihto. Ja jos aletaan lähentelee välimerkkejä, niin vesi on myös lumi ja jää eli hiihto, luistelu laskettelu ja ja ja.. mutta ehkä ei mennä siihen nyt.

Miksi pitää juoda vettä hieronnan jälkeen?

Hieronnan jälkeen kova päänsärky, useamman päivän. Toisella kerralla ei. Totesin, että vaikka kaikki on aina yksilöllistä, kannattaa silti käsittelyn jälkeen juoda vettä vähän enemmän välttyäkseen päänsäryltä., eipä siitä haittaakaan ole.

Miksi pitää juoda vettä hieronnan jälkeen?

Hieronnan jälkeen mainitsen aina kuinka tärkeää on juoda vettä.

Ihmettelin hierojakoulussa kun opettajat painottivat, että siitä pitää sanoa mutta en ihan ymmärtänyt miksi.

Joten testasin asian.

Kävin samalla hierojalla kaksi kertaa samanpituisessa hieronnassa jossa käsiteltiin samaa aluetta, eli niskahartiaseutua.

Toisella kerralla join vettä kuten yleensäkin ja toisella kerralla tankkasin vettä enemmän. Noh, silloin kun join vettä itselleni normaalisti oli hieronnan jälkeen kova päänsärky, useamman päivän.

Kun join vettä enemmän, ei päänsärkyä tullut.

Hieronta tehostaa aineenvaihduntaa ja tästä syystä voi päänsärky yllättää, varsinkin jos käsitellään hartiaseutua, niskaa ja kallonpohjaa.

Totesin, että vaikka kaikki on aina yksilöllistä, kannattaa silti käsittelyn jälkeen juoda vettä vähän normaalia enemmän välttyäkseen päänsäryltä.

Monet meistä juovatkin normaalisti arjessa liian vähän, joten muistutuksesta tuskin on haittaakaan.

Miksi on muutenkin tärkeää juoda vettä

Vesi on avainasemassa moniin kehon toimintoihin. 95% verestä on vettä. Se poistaa kehosta kuona-aineita ja kuljettaa soluihin tärkeitä ravintoaineita. Mikäli nestettä ei ole tarpeeksi, ei kehokaan pysty toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Vettä haihtuu elimistöstä 2-3 litraa päivittäin normaalien elintoimintojen myötä, joten keho tarvitsee lisää vettä koko ajan. Kun tunnet janon tunteen, on nestevaje jo huomattava, jopa 2%. Siksi olisikin tärkeää juoda vettä säännöllisesti jo ennen janon tunnetta.

Vesi vaikuttaa aivojen toimintaan ja nestevajeen huomaakin usein keskittymiskyvyn puutteena, lähimuistin heikentymisenä ja päänsärkynä.

Vesi vaikuttaa myös ihoon. Iholta haihtuu vettä luonnollisesti päivän aikana ja lisäksi pesuaineet, ilmankosteus ja saateet kuivattavat ihoa.

Vesi voitelee niveliä. Vastakkaiset nivelpinnat ovat kosteita ja mahdollistaa kitkattoman liukumisen toisiinsa nähden. Jos nivelpinnat ovat kuivat, altistaa se herkemmin rappeumalle ja erilaisille nivelkivuille.

Vesi vaikuttaa olennaisesti myös keuhkojen toimintaan, sydämeen, munuaisiin ja maksaan. Esimerkiksi munuaisten tehtävä on pudistaa kehoa ja poistaa kuona-aineita. Mikäli nestevaje rasittaa munuaisia tehtävässään, kuona-aineet eivät pääse poistumaan ja lisäksi maksa joutuu silloin munuaisten apuun jolloin myös maksan tehtävä rasvanpolttajana vähenee ja kehoon kertyy liikarasvaa.

Juo siis riittävästi vettä päivittäin ja keho kiittää!

Tämä on oodi vedelle sen monessa muodossa.

Vesi on elämän lähde, paras janojuoma ja vanhin voitehista. Meille täällä Suomessa se on itsestäänselvyys, jota ei aina osaa arvostaa kun sitä on paljon ympärillä ja välillä liikaa kellarissa.

Viva la Vesi!

En malta odottaa kun iltalenkit saa toteuttaa taas uinnin parissa.