Sauna, avanto ja terveys

02.03.2023

Sauna ja avanto terveyden näkövinkkelistä.
Saunahan onkin sitten veden ja kosketuksen ohessa kolmas vanhin voitehista. Kaikki tietää kuinka tärkeä sauna on suomalaiselle, sen historiasta niin synnytyspaikkoina kuin viimeiseen matkaan valmistautumisessa. Siellä on tehty poliittisia päätöksiä ja puitu maailman menoa vuosikausia. Tiedämme sen sosiaalisen puolen ja paikkana rentouttavaan hengähdykseen arjen hulinoissa. Mutta onko saunalla tutkitusti ihan oikeita terveysvaikutuksia?

Saadaksesi parhaat terveyshyödyt tulisi saunoa 4-7 kertaa viikossa, 70-80 asteen lämmöissä ja vähintään 20 min kerrallaan.

Saunan terveysvaikutuksista on tehty jonkin verran tutkimuksia ympäri maailmaa, mutta sen historiaan ja kulttuuriseen tärkeyteen verrattuna ymmärtääkseni aika vähän, kuitenkin onneksi enenevissä määrin ja törmäsin niistä muutamaan. Tutkija Tanjaniina Laukkanen ja professori Jari Laukkanen ovat tehneet tutkimusryhmänsä kanssa 30 vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta ja koonneet tuloksista kirjan Sauna, keho ja mieli (Docendo), joka on oikein mielenkiintoista luettavaa. Tutkimuksissa on ollut mukana 2358 suomalaista miestä ja naista, joista loppujen lopuksi 1688 saatiin verrattavia tuloksia. Iältään osallistujat olivat n. 53-72-vuotiaita. 

Mitäs sieltä loppujen lopuksi sitten selvisi? No ainakin se, että ei sitä saunaa ihan turhasta ylistetä, mutta saadaksesi parhaat terveyshyödyt tulisi saunoa 4-7 kertaa viikossa, 70-80 asteen lämmöissä vähintään 20 min kerrallaan. Terveyshyödyt aktivoituvat 15 minuutin saunomisen jälkeen.

Saunominen tutkitusti;

Lievittää stressiä. Sauna on ollut pakopaikka arjesta ja paikka jossa hiljennytään. Sauna voi olla myös sosiaalinen tapahtuma, joka tuottaa hyvääoloa yhteenkuuluvuuden ja sosiaalisen kanssakäymisen kautta, joka osaltaan vaikuttaa myös stressiin. Saunojat kokevat tutkimuksen mukaan elämänlaatunsa saunomattomia paremmaksi*.

Rasittaa verenkiertoelimistöä eli sydäntä ja verisuonia hyvällä tavalla kuten liikunta. Tästä on useampikin samaan suuntaan viittaava tutkimus. Saunomisella on vahvistava vaikutus sydämeen ja alentava vaikutus verenpaineeseen. Saunominen lisää sykevälivaihtelua ja nostaa sykettä. Parhaimmillaan syke nouisee 120-150 lyöntiin minuutissa, mikä vastaa vähintäänkin matalatasoista kestävyysliikuntaa. Tutkimuksissa säännöllisesti saunovilla oli vähemmän äkillisiä sydäntautikuolemia* sekä pienempi mahdollisuus verenpainetaudin kehittymiseen verrokkeihin verrattuna*

Tämä tekee puolestaan sydämen lisäksi hyvää myös aivoille ja muistille. Tutkimusten mukaan säännöllisesti saunoville oli 62% pienempi riski saada aivohalvaus*. Tämä on kuitenkin yksi niistä aihealueista, joista tarvitaan enemmän tutkimustietoa. Myös dementiaan sairastumisen riski oli jopa 65% alhaisempi useasti saunovilla verrattuna 1-2 krt viikossa saunoviin*. Dementiatutkimuksessa oli mukana yli 2300 suomalaista miestä.

Laajentaa keuhkoputkia ja helpottaa hengitystä. Monesti sanotaan myös, että saunominen helpottaa flunssaa ja alustavien tutkimusten mukaan tämä pitääkin paikkansa. Kuumeessa ei kuitenkaan pidä saunoa. 

Rentouttaa lihaksia ja lievittää kipua. Miedoissa löylyissä tai saunan jälkeen venyttely on on tehokasta lihasten jo ollessa lämpimät, jolloin venyttely on turvallisempaa ja kivuttomampaa. Saunominen vapauttaa mielihyvähormoneja, jotka lievittävät kipua, vähentävät stressiä ja ahdistusta sekä auttavat kehoa parantumaan.

Tekee hyvää iholle, se puhdistaa ihoa avaamalla ihohuokosia ja yhdistettynä kuorintaan poistaa kuollutta ihosolukkoa. 

Saattaa alentaa kolesterolia, mutta tästä tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

Ja lisätäänpä saunaan avanto niin terveyshyödyt lisääntyy!

Avantouinti piristää kehoa. Suurissa lämpotilan vaihtelussa erilaisten hormonien tuotanto lisääntyy ja tämä aiheuttaa kehossa virkistävän piristysruiskeen. Säännöllinen avantouinti auttaa tasaamaan stressiä kun kehossa stressihormoneja käytetään lämpötasapainon ylläpitämiseen.

Nämä hormonit parantavat myös unensaantia (serotoniini), tuottaa mielihyvää (betaendorfiini), parantaa stressinsietokykyä ja palauttaa lihasten palautumista (kortisoli), lievittaa reuman ja astman oireita (ACHT-hormoni)

Verenkierto vilkastuu ja aineenvaihdunta paranee. Kylmä vesi vaikuttaa sympaattiseen hermostoon, joka säätelee mm. verenkiertoa. Pintaverisuonet supistuvat ja verenkierto vilkastuu, jotta keho pysyy lämpimänä.  Tämä myös hidastaa solujen vanhenemista sekä tekee hyvää iholle. Säännöllinen avantoilu laskee perusverenpainetta. 

Avanto auttaa kehoa, lihaksia ja mieltä palautumaan sekä lievittää kipuja ja kolotuksia. Alustavia tutkimuksia on myös siitä, että toistuva kylmähoito parantaa puolustusjärjestelmää ja sairastelu vähenee. 

Avantouinti aiheuttaa shokin keholle ja shokista palautuminen luo hyvänolon. Miellän tämän itse samallatavalla kuin lihasten kasvattamisen; rasituksessa lihakseen tulee trauma ja kehon korjatessa se vahvistuu paremmaksi. Lisäksi nopea kylmäaltistus tyhjentää mielen ja saa aikaan itsensä voittamisen ja uskalluksen kautta hyvänolontunteen. 

Avanto vaatii rauhallisuutta tekemiseen, ja joudut myös keskittymään hengitykseen joka rauhoittaa hermostoa. Hengityksen kautta tulee lisää terveysvaikutuksia 

Hyödyt pysyvät säännöllisellä tekemisellä, harrastuksen loppuessa myös tulokset loppuu (kuten muissakin terveellisissä elämäntavoissa tapahtuu).


Muista avantouinnissa nämä:

> Aloita avantouinti kevyesti, muutama sekunti kerrallaan. Kuuntele kehoasi.

> Jos menet saunasta avantoon, odota hetki ennen pulahtamista jotta shokki ei ole liiaksi keholle kuumasta kylmään siirtymisessä.

> Mikäli sinulla on sydän- ja verisuonisairauksia, kannattaa harkita tarkkaan avantouintia ja tarvittaessa keskustella hoitavan lääkärin kanssa harrastuksen aloittamisesta.

> Varaudu hengen salpaantumiseen, älä säikähdä ja panikoidu vaan opettele rauhoittamaan hengitys tietoisesti.

ja ÄLÄ UI KÄNNISSÄ. Koskaan. Oli avanto tai ei.


Sitten vaan saunomaan ja uimaan!



*Tähdellä merkityt tiedot ovat kerätty Sauna, keho ja mieli- kirjan kirjoittajien professori Jari Laukkasen ja tutkija Tanjaniina Laukkasen haastatteluista sekä tutkimuksista 

www.suomenlatu.fi - Talviuinnin terveysvaikutukset sekä terveyttä talviuinnista

https://www.suomenlatu.fi/media/ulkoile/talviuinti/talviuinnin-julkiset-tiedostot/customer-satisfaction-survey-of-winter-swimming-in-oulu.pdf<em>

https://bmcmedicine.biomedcentral.com ; article s12916-018-1198-

0https://www.turunavantouimarit.fi/talviuinti/