Plantaarifaskiitti

07.10.2022

Plantaarifaskiitin oireet,

yleisimmät syyt ja kuntoutus

Tampere

Kantapään kipuun voi olla useita syitä, mutta yksi yleisimmistä on plantaarifaskiitti.

Plantaarifaskiitti on jalkapohjan jännekalvon (plantaarifaskia) rappeuma. Plantaarifaskia on jännekalvo eli faskia eli sidekudosrakenne jalkapohjassa, joka lähtee kantaluusta (kantapää) ja kiinnittyy jokaisen varpaan tyviniveleen.. Sen tehtävä on jalan tukemisen lisäksi joustaa, toimia voimantuottajana ja voimansiirtäjänä sekä iskunvaimentimena jalkaterän erilaisissa liikkeissä kuten kävely, juoksu tai ponnistus. Se on osa pidempää pinnallista faskiaketjua, joka kulkee varpaista pohkeen, takareiden, selän ja pään kautta kulmakarvoihin saakka. 

Kiputilat aiheutuvat usein jalkaterän normaalista poikkeavan rasituksen, ponnistuksen tai vamman seurauksena ja esimerkiksi ylipaino tai pitkäkestoinen seisominen, juokseminen tai jalkaterän asentovirheet voivat edesauttaa kivun kehittymistä.

Plantaarifaskiitin oireet

Plantaarifaskiitti oireilee kantapään etupuolella, jalkaterän keskiviivalla ja/tai jalkapohjan sisäsyrjällä. Oireet ovat yleensä pahimmillaan aamuisin tai pitkän paikallaanolon jälkeen liikkeelle lähtiessä. Myös pidempiaikaisen rasituksen jälkeen vaiva voi oireilla ja paljain jaloin käveleminen voi olla kivuliasta varsinkin kovalla alustalla.

Omilla asiakkaillani plantaarifaskiitin oireita esiintyy usein mm. ravintola- ja kaupanalan työntekijöillä, kampaajilla sekä muilla seisomatyötä tekevillä sekä juoksijoilla. 

Plantaarifaskia eli jalkapohjan jännekalvo
Plantaarifaskia eli jalkapohjan jännekalvo

Plantaarifaskiitin hoito

Plantaarifaskiitti on siis jalkapohjassa olevan faskiarakenteen rappeuma, joka johtuu epätavallisesta tai liiallisesta rasituksesta tai asentovirheestä ja jossa kalvon aineenvaihdunta on vähentynyt ja se on päässyt "kuivumaan". Näin ollen hoitona ensisijaisesti kuormituksen vähentäminen ja kalvoalueen aineenvaihdunnan lisääminen, jalkaterän ergonomia ja vahvistavat  harjoitteet. Käytännössähän tämä on hyvin yksilöllistä. Voit koittaa omatoimisesti kuormituksen vähentämisen lisäksi erilaisia jalkapohjan harjoituksia (videot alla) tai esim. kenkien vaihtoa, Mikäli kipu kroonistuu ja pitkittyy, anna ammattilaisen auttaa!

Omille asiakkailleni hieronta, dry needling, tens-hoidot sekä jalkaterän nivelten mobilisointi ovat olleet ERINOMAINEN apu plantaarifaskiitin hoitoon. Se ei korvaa omaa tekemistä, mutta on erinomainen apu kivunlievitykseen ja apuna eteenpäin kohti parempaa arjen toimintakykyä. 
Lisäksi yksilölliset kotihoito-ohjeet matkaan ja kohti kivutonta arkea! 

Jalkapohjan venytys
Jalkapohjan venytys

FUN FACT!

Kiputilan pahentuessa kalvojänteen kiinnityskohtaan voi kertyä kalkkia ja tätä ilmiötä kutsutaan luupiikiksi. Luupiikki on kuitenkin kiputilan seuraus eikä sen syy.

Loppuosa -iitti viittaa tulehdukseen, mutta plantaarifaskiitti nimenä on harhaanjohtava koska kyse on rappeumasta eikä tulehduksesta. Tämän takia nykyään suositaan mielummin termiä plantaarifaskiopatia (PFP). 


Mikäli kaipaat apua plantaarifaskiitin tai ylipäätään jalkapohjan tai kantapään kiputilojen ja ongelmien kanssa, anna mun auttaa! Ota rohkeasti yhteyttä tai varaa suoraan aika

Kysymyksissä tavoitat minut parhaiten viestillä/WhatsAppilla numerosta 0405310181 tai alla olevan lomakkeen kautta.

Voit myös varata ajan ja suunnitellaan juuri Sinulle sopiva, yksilöllinen hoitosuunnitelma. 

Tervetuloa!