Alaselkäkipu

14.12.2021

Alaselän kipu on yleistä mutta useimmiten vaaratonta. Alaselän kivut jaetaan spesifeihin, jolloin syy tiedetään ja epäspesifeihin jolloin syytä ei tiedetä. 

Spesifejä alaselän kipuja on vain noin 5-10% ja niihin lukeutuu mm. kasvain, tulehdus, murtuma sekä selkärankareuma ja välilevytyrä.

Epäspesifit selkäkivut ovatkin yleinen "diagnoosi" joka ei kerro juuri mitään. Näitä on siis kaikki muut alasekäkivut paitsi yllämainitut. Ja suomalaisista aikuisistahan n. 80% kokee elämänsä aikana jotain selkäkipua, joten siitä voi päätellä, että epäspesifejä on suurin osa. 

Yleisimmin selkäkipu tuntuu alaselän tai lantion alueella ja ennuste paranemiselle on hyvä. Paranemisaika vaihtelee, mutta useimmilla menee noin kuukauden päivät kun kipu on poissa. Kipu on biopsykofysikaalista, mikä tarkoittaa, että myös henkinen hyvinvointi liittyy siihen kuinka kovaa kipu on. Esimerkiksi stressi, huoli ja tyytymättömyys voivat lisätä kiputuntemusta. Puhumattakaan unesta (siitä lisää myöhemmin).

Myös selkäkipujen hidossa on siis hyvä ottaa huomioon muu kuormittavuus sekä ennaltaehkäistä ja hoitaa kipuja myös stressin lievittymisen kautta ja tekemällä itselle mielekkäitä asioita sekä vähentää negatiivista kuormitusta elämässä.

Vinkkejä alasekäkivun hoitoon:

Liikunta - sitä on hyvä harrastaa kivusta huolimatta mutta kivun sallimissa rajoissa. Myös kevyt liikunta ja esim. kävely auttaa.

Vuodelevon välttäminen -  jatkamalla normaaleja arkitoimia ja liikkumalla normaalisti kivun sallimissa rajoissa.

Lämpöhoito -  lievittää lyhytkestoisesti kipua, rentouttaa lihaksia ja voi näin lisätä toimintakykyä

Kipulääkitys (parasetamoli)

Nikamamanipulaatio voi myös lievittää akillistä alaselkäkipua särkylääkkeiden tavoin ja parantaa toimintakykyä. Nikamamanipulaatiota tekevät esimerkiksi osteopaatit, naprapaatit, kiropraktikot ja fysioterapeutit (OMT).

Mielenkiintoinen seikka jota käypä hoidossa ei oteta huomioon: erään tutkimusten mukaan (Cook ym. 2013)  hoitotoimenpiteinä manipulaatiolla ja mobilisoinnilla ei ollut eroa hoitotulokseen, molemmat toimi yhtä hyvin. Manipulaatio tarkoittaa kansankielellä "naksauttelua", sitä hierojat ei tee vaan sen hoitaa yllä mainitut muut terveydenalan ammattilaiset. Mutta mobilisointia kyllä tekee siihen kouluttautuneet hierojat.  Mobilisointi on manipulaatioon verrattuna kevyempää ja rauhallisempaa nivelen liiketta, joustattelua, kun taas  manipulaatio on nopeampitempoinen liike. Molemmilla tekniikoilla on kuitenkin sama päämäärä;  helpottaa nivelen liikettä.


Lääkäriin on syytä hakeutua mikäli kipu on sietämätöntä kipulääkkeistä huolimatta, kipuun liittyy pidätysongelmia tai toisessa tai molemmissa alaraajoissa esiintyy tuntopuutoksia, lihasheikkoutta tai kipua/pistelyä/puutumista. Lue myös iskiasoireista . 


Äkillisessä alaselkäkivussa hieronnan hyödyllisyydestä ei ole näyttöä MUTTA

Kipu voi hyvinkin johtua osittain lihaksista ja siinä missä sinä itsekin pystyisit laukaisemaan triggerpisteen tai hoitamaan lihaksia rennommaksi, hieronnassa se on vaan paljon paljon mukavampaa! Kaupanpäälle saa lievitystä stressiin sekä rentoutusta mielelle kipua lievittämään. 

Mutta vakavasti. Itse ei aina tunnista mistä kipu johtuu ja siinä ammattilaisen apu on paikallaan. Lisäksi kun puhutaan tai tutkitaan hieronnan vaikutuksia, puhutaan klassisesta hieronnasta. 

Monet koulutetut hierojat tekevät niin paljon enemmän! Niinkun mainitsin mobilisoinnista ja manipulaatiosta aiemmin, myös monet hierojat osaavat mobilisoida niveliä. Itsekin olen käynyt koulutuksia, joissa käydään läpi nikamien ja ympäroivien kudosten rakenteita sekä erilaisia otteita ja tekniikoita nivelten mobilisointiin ja liikkuvuuden edistämiseen. Lisäksi kuivaneulaus ja TENS-hoidot ovat erinomainen apu kivunlievitykseen ja niillä päästään myös tarkasti syvempiin lihaksiin ja ligamentteihin kipua lievittamään.


Mikäli kaipaat apua selän kipujen kanssa, 

ota rohkeasti yhteyttä!

Voit laittaa viestiä alla olevalla lomakkeella tai varata suoraan ajan alla olevasta painikkeesta.


Lähteet Terveyskirjasto ja Selkäkanava.fi https://mindthemovement.net/2015/02/odotusten-mukaista-toimintaa-omt-mobilisaatio-vai-manipulaatio-alaselkakipuun/

SUUNTANA KIVUTON ARKI

- kokonaisvaltaista kivunhoitoa, enemmän kuin klassista hierontaa -